EXCLUSIV. Bogdan Ivan, Secretar General URBANIS, reacție vehementă după ce Nicușor Dan a inițiat suspendarea P.U.Z. în 5 sectoare ale Capitalei: ”Un dezastru din punct de vedere economic și social”

EXCLUSIV. Bogdan Ivan, Secretar General URBANIS, reacție vehementă după ce Nicușor Dan a inițiat suspendarea P.U.Z. în 5 sectoare ale Capitalei: ”Un dezastru din punct de vedere economic și social”
EXCLUSIV. Bogdan Ivan, Secretar General URBANIS, reacție vehementă după ce Nicușor Dan a inițiat suspendarea P.U.Z. în 5 sectoare ale Capitalei: ”Un dezastru din punct de vedere economic și social”
Publicat: 22/02/2021, 14:59
Actualizat: 23/02/2021, 16:54

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, dorește suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale în 5 sectoare ale Capitalei, iar o astfel de decizie a declanșat un val de reacții contrare, efectele fiind – avertizează specialiștii – devastatoare.

GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, cele 5 proiecte introduse de Nicușor Dan pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București, sectoarele vizate fiind 2, 3, 4, 5 și 6 (vezi AICI toate detaliile).

Primarul General al Capitalei consideră că documentațiile de tip P.U.Z. întocmite, separat, pentru fiecare sector din București nu ar putea asigura o viziune unitară asupra dezvoltării urbane a Capitalei și nu pot ilustra corect disfuncționalitățile la nivelul întregului oraș, fiind instrumente care nu le pot rezolva.

Bogdan Ivan: ”Nicio dispoziție a unui act normativ nu se poate aplica retroactiv”

Contactat de GÂNDUL.RO, Bogdan Ivan – Secretar General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANISn – ne-a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că o astfel de inițiativă a Primarului General al Capitalei, Nicușor Dan, încalcă principii de drept fundamental, înainte de toate, și va avea efecte negative dezastruoase.

”Acest proiect de suspendare a P.UZ.-urilor de sector, așa cum este făcut, va crea un blocaj total la nivelul întregului București. Proiectul transmite că această hotărâre de suspendare nu se va aplica doar de acum înainte, deși și asta este foarte grav. Vor fi afectate și certificatele și autorizațiile care au fost emise. Astfel, se încalcă niște principii de drept fundamental din Constituția României, care spune că nicio lege și nicio dispoziție a unui act normativ – hotărârea CCGB are valoare unui act normativ administrativ – nu se poate aplica retroactiv.

Nu ai cum să te referi, în acest context, la situațiile de dinainte. E o încălcare a oricărui principiu de drept ca și chestiune de natură juridică. Din punct de vedere formal, vor fi afectate foarte multe proiecte care sunt în derulare. Sunt sute de mii de oameni, la nivelul Capitalei, care așteaptă să își cumpere o locuință. Ce se va întâmpla cu aceste contracte? Ce se va întâmpla cu oamenii care au plătit un avans? Nu putem emite un act normativ fără să ne intereseze, practic, ce se va întâmpla ulterior”, transmite Bogdan Ivan.

”Un dezastru din punct de vedere economic și din punct de vedere social”

Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS mai spune că nu pot fi trecute cu vedere, cu o lejeritate uimitoare, toate tranzacțiile care se află deja în derulare și care vor fi stopate de această inițiativă a lui Nicușor Dan.

Suspendarea P.U.Z.-urilor de sector înseamnă, în ultimă instanță, un efect negativ indiscutabil asupra a tot ceea ce înseamnă investiții imobiliare în București, pe o perioadă de doi ani, și – practic – un dezastru din punct de vedere economic și din punct de vedere social.

”Sunt tranzacții în derulare, vorbim de zeci de milioane de euro, sunt tranzacții cu terenuri aflate în derulare, sunt foarte multe implicații și aspecte care trebuie să fie luate, neapărat, în considerare. Mai mult decât atât, avem o industrie de construcții. Anul trecut, cât de cât, lucrurile au funcționat în piață. Și o astfel de suspendare a P.U.Z.-urilor de sector nu înseamnă că îi afectăm doar pe cumpărători, afectăm tot ceea ce înseamnă investiții imobiliare în Capitală, pe o perioadă de doi ani. Și asta înseamnă, într-adevăr, un dezastru din punct de vedere economic și din punct de vedere social”, avertizează Bogdan Ivan.

”Pe baza fondurilor care s-au dat au fost inițiate proiecte. Există inclusiv proiecte publice, proiecte referitoare la metroul bucureștean, în multe dintre proiecte existând fonduri europene. Și, chiar dacă am presupune că nu toate aceste proiecte sunt bune, Primăria Capitalei a avut, tot timpul, posibilitatea să intervină cu altă documentație, nu poți pur și simplu să anulezi ceea ce există. Tot Primăria Capitalei, chiar dacă avem o altă conducere, o altă structură politică, ca și organ emitent, a decis aceste fonduri”

Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS

”Această propunere a primarului Nicușor Dan pornește, pur și simplu, de la două plângeri făcute de două asociații”

Propunerea controversată de Nicușor Dan pornește, spune Bogdan Ivan, de la plângerile a două asociații – Fundația EcoCivica și Asociația ”Salvați Bucureștiul” -, numai că – pe de altă parte – există foarte multe organizații care militează pentru un ”echilibru” într-un astfel de context.

Proiectul de suspendare a P.U.Z.-urilor, consideră Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS, este ”o ingerință în orice activitate economică și, din păcate, mai presus de orice gândire”.

”Este ca și cum eu vin după o anumită perioadă de timp care a produs efecte juridice enorme, pe baza acestor documente, și spun că ele nu mai au valabilitate. Motivele nu sunt foarte clare, se vorbește doar de câteva așa-zise ilegalități, cum ar fi spațiile verzi. Ok, ar trebui mai mult spațiu verde în Capitală, dar asta o știm cu toții, asta nu înseamnă că Primăria Capitalei nu poate să deruleze anumite proiecte care să genereze mai mult spațiu verde. Dar nu poți afecta toate proiectele care sunt, în acest moment, în derulare. Această propunere a primarului Nicușor Dan pornește, pur și simplu, de la două plângeri făcute de două asociații. Sunt foarte multe alte organizații care militează pentru un echilibru, din acest punct de vedere. În momentul în care o autoritate publică vine și dă un astfel de act, este – pur și simplu – o ingerință în orice activitate economică și, din păcate, mai presus de orice gândire”, conchide Bogdan Ivan, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

”Nici nu s-a mai făcut vreodată, la nivel administrativ, așa ceva. Nu am mai auzit ca o autoritate publică, după ce dă un act, și nu vorbim despre un act oarecare – este vorba despre reglementarea unor întregi sectoare din Capitală -, vine și spune că acel act nu mai este în regulă din punctul lui de vedere. Ar putea să facă o actualizare, are la îndemână un P.U.G., există și alte demersuri care pot fi făcute”

Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS

Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS: ”Atenționare COD ROȘU pentru piața imobiliară din București”

După declarațiile ÎN EXCLUSVITATE acordate GÂNDUL.RO de Bogdan Ivan, secretar general al asociației, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS a emis un comunicat în care și-a precizat punctul de vedere în legătură cu inițiativa primarului Nicușor Dan prin care este solicitată suspendarea PUZ-urilor de sector.

Acest comunicat a fost postat sub titlul ”Atenționare COD ROȘU pentru piața imobiliară din București”.

Atenționari către Dezvoltatori Imobiliari, Investitori, Fonduri de Investiții, dacă proiectul de HCGMB va fi aprobat:

  • La acest moment, majoritatea proiectelor imobiliare din Capitala, dintre acestea enumerand: proiectele rezidentiale, logistice, cladiri de birouri, industriale au la baza PUZ-urile deja aprobate pentru Sectoarele 2-6. Suspendarea acestora sau suspendarea aplicarii acestora va face foarte dificila edificarea unor astfel de cladiri si, in lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat, vor fi necesare refacerea documentatiilor urbanistice de tip Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce inseamna o amanare a initierii oricarui proiect cu o perioada de 1-2 ani (durata medie a unui PUZ) sau asteptarea trecerii termenului de suspendare propus de 24 de luni;
  • Forma propunerii de suspendare, daca va ramane in forma aceasta, stabileste ca suspendarea se va aplica atat certificatele de urbanism si autorizatiile de construire / desfiintare emise cat si celor in curs de emitere, ceea ce inseamna ca prevederile acestora pot avea efecte si pentru trecut, nu doar pentru viitor, cu efecte imprevizibile si cu potentiale prejudicii directe pentru proiectele deja initiate. Prejudiciile indirecte, care ar putea fi datorate in baza contractelor deja semnate sunt greu de estimat si difera de la caz la caz, dar este foarte probabil ca acestea sa apara;
  • Este de asteptat ca riscul de finantare sa creasca extrem de mult in conditiile in care bancile vor acorda cu o dificultate si mai mare finantari pentru proiecte imobiliare noi, in conditiile unei impredictibilitati a posibilitatii de construire. De asemenea, finatarea externa si atragerea de investitori straini pentru proiecte in Capitala se va diminua, pe masura si proportional cu cresterea riscului investitional, cauzat de modificarea actelor normative de natura administrativa care privesc suspendarea PUZ-urilor de sector;
  • Sa ia in considerare cu seriozitate situatia actuala generata de o posibila suspendare si sa nu se raporteze la asteptarile si posibilitatile de construire din anii anteriori. Rezultatele din trecut nu sunt o garantie pentru viitor;

Atenționări către clienții cumpărători, firme de construcții și din domeniile conexe, dacă proiectul de HCGMB va fi aprobat:

Recomandări pentru clienții cumpărători:

  • Pentru cei care doresc sa isi achizitioneze un imobil nou, va exista un risc de diminuare a posibilitatii de achizitie a unei locuinte in viitor, deorece pe perioada suspendarii, vor exista foarte putine proiecte, care vor mai putea fi initiate in lipsa unor reglementari urbansitice clare. In cazul in care totusi doresc sa o faca, sa analizeze in ce masura suspendarea PUZ-urilor de sector ii afecteaza sau ii poate afecta;
  • Sa aiba in vedere o diminuarea a posibilitatii de finantare, deoarece este de asteptat ca bancile sa analizele posibilitatile noi in edificare, cu luarea in considerare a cresterii riscului, din cauza modificarii si impredictibilitatii normelor urbanistice;
  • Pentru cei care au semnat deja antecontracte de vanzare-cumparare, si daca se vor aproba in forma propusa, riscurile pot fi majore, mergand de la posibilitatea de a pierde finantarile bancare in cazul amanarii edificarii proiectelor pentru o perioada de 2 ani si pana la posibilitatea de a aparea dificultati de natura legala (obtinerea documentelor pentru vanzare, actiuni in instanta etc).

Recomandări pentru firmele din domeniul construcțiilor:

  • Este de asteptat ca suspendarea PUZ-urilor si implicit a autorizatiilor de construire sa conduca la o diminuare sau chiar suspendarea a lucrarilor, care au fost deja initiate sau care erau in planurile dezvoltatorilor imobiliari, fiind un efect imediat.

Se recomanda prudenta in dezvoltarea activitatii in domeniul de construire si o atentie foarte sporita la atragerea de finantare pentru dezvoltare oricarei activitati in domeniul construirii in Capitala, deoarece efectele suspendarii sunt extrem de imprevizibile si foarte probabil negative pentru domeniul construirii, au precizat reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS în comunicatul semnat de președintele Grigore Cătălin Florin și de secretarul general Bogdan Cosmin Ivan.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Nu te vom uita! Marea cântăreață a murit. A avut vocea de la Dumnezeu
Ceaușescu a râs în lacrimi când a auzit un banc despre el însuși. Cine a...
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită