Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, dorește suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale în 5 sectoare ale Capitalei, iar o astfel de decizie a declanșat un val de reacții contrare, efectele fiind – avertizează specialiștii – devastatoare.
GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, cele 5 proiecte introduse de Nicușor Dan pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București, sectoarele vizate fiind 2, 3, 4, 5 și 6 (vezi AICI toate detaliile).
Primarul General al Capitalei consideră că documentațiile de tip P.U.Z. întocmite, separat, pentru fiecare sector din București nu ar putea asigura o viziune unitară asupra dezvoltării urbane a Capitalei și nu pot ilustra corect disfuncționalitățile la nivelul întregului oraș, fiind instrumente care nu le pot rezolva.
Contactat de GÂNDUL.RO, Bogdan Ivan – Secretar General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANISn – ne-a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că o astfel de inițiativă a Primarului General al Capitalei, Nicușor Dan, încalcă principii de drept fundamental, înainte de toate, și va avea efecte negative dezastruoase.
”Acest proiect de suspendare a P.UZ.-urilor de sector, așa cum este făcut, va crea un blocaj total la nivelul întregului București. Proiectul transmite că această hotărâre de suspendare nu se va aplica doar de acum înainte, deși și asta este foarte grav. Vor fi afectate și certificatele și autorizațiile care au fost emise. Astfel, se încalcă niște principii de drept fundamental din Constituția României, care spune că nicio lege și nicio dispoziție a unui act normativ – hotărârea CCGB are valoare unui act normativ administrativ – nu se poate aplica retroactiv.
Nu ai cum să te referi, în acest context, la situațiile de dinainte. E o încălcare a oricărui principiu de drept ca și chestiune de natură juridică. Din punct de vedere formal, vor fi afectate foarte multe proiecte care sunt în derulare. Sunt sute de mii de oameni, la nivelul Capitalei, care așteaptă să își cumpere o locuință. Ce se va întâmpla cu aceste contracte? Ce se va întâmpla cu oamenii care au plătit un avans? Nu putem emite un act normativ fără să ne intereseze, practic, ce se va întâmpla ulterior”, transmite Bogdan Ivan.
Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS mai spune că nu pot fi trecute cu vedere, cu o lejeritate uimitoare, toate tranzacțiile care se află deja în derulare și care vor fi stopate de această inițiativă a lui Nicușor Dan.
Suspendarea P.U.Z.-urilor de sector înseamnă, în ultimă instanță, un efect negativ indiscutabil asupra a tot ceea ce înseamnă investiții imobiliare în București, pe o perioadă de doi ani, și – practic – un dezastru din punct de vedere economic și din punct de vedere social.
”Sunt tranzacții în derulare, vorbim de zeci de milioane de euro, sunt tranzacții cu terenuri aflate în derulare, sunt foarte multe implicații și aspecte care trebuie să fie luate, neapărat, în considerare. Mai mult decât atât, avem o industrie de construcții. Anul trecut, cât de cât, lucrurile au funcționat în piață. Și o astfel de suspendare a P.U.Z.-urilor de sector nu înseamnă că îi afectăm doar pe cumpărători, afectăm tot ceea ce înseamnă investiții imobiliare în Capitală, pe o perioadă de doi ani. Și asta înseamnă, într-adevăr, un dezastru din punct de vedere economic și din punct de vedere social”, avertizează Bogdan Ivan.
”Pe baza fondurilor care s-au dat au fost inițiate proiecte. Există inclusiv proiecte publice, proiecte referitoare la metroul bucureștean, în multe dintre proiecte existând fonduri europene. Și, chiar dacă am presupune că nu toate aceste proiecte sunt bune, Primăria Capitalei a avut, tot timpul, posibilitatea să intervină cu altă documentație, nu poți pur și simplu să anulezi ceea ce există. Tot Primăria Capitalei, chiar dacă avem o altă conducere, o altă structură politică, ca și organ emitent, a decis aceste fonduri”
Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS
Propunerea controversată de Nicușor Dan pornește, spune Bogdan Ivan, de la plângerile a două asociații – Fundația EcoCivica și Asociația ”Salvați Bucureștiul” -, numai că – pe de altă parte – există foarte multe organizații care militează pentru un ”echilibru” într-un astfel de context.
Proiectul de suspendare a P.U.Z.-urilor, consideră Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS, este ”o ingerință în orice activitate economică și, din păcate, mai presus de orice gândire”.
”Este ca și cum eu vin după o anumită perioadă de timp care a produs efecte juridice enorme, pe baza acestor documente, și spun că ele nu mai au valabilitate. Motivele nu sunt foarte clare, se vorbește doar de câteva așa-zise ilegalități, cum ar fi spațiile verzi. Ok, ar trebui mai mult spațiu verde în Capitală, dar asta o știm cu toții, asta nu înseamnă că Primăria Capitalei nu poate să deruleze anumite proiecte care să genereze mai mult spațiu verde. Dar nu poți afecta toate proiectele care sunt, în acest moment, în derulare. Această propunere a primarului Nicușor Dan pornește, pur și simplu, de la două plângeri făcute de două asociații. Sunt foarte multe alte organizații care militează pentru un echilibru, din acest punct de vedere. În momentul în care o autoritate publică vine și dă un astfel de act, este – pur și simplu – o ingerință în orice activitate economică și, din păcate, mai presus de orice gândire”, conchide Bogdan Ivan, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.
”Nici nu s-a mai făcut vreodată, la nivel administrativ, așa ceva. Nu am mai auzit ca o autoritate publică, după ce dă un act, și nu vorbim despre un act oarecare – este vorba despre reglementarea unor întregi sectoare din Capitală -, vine și spune că acel act nu mai este în regulă din punctul lui de vedere. Ar putea să facă o actualizare, are la îndemână un P.U.G., există și alte demersuri care pot fi făcute”
Bogdan Ivan, Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS
După declarațiile ÎN EXCLUSVITATE acordate GÂNDUL.RO de Bogdan Ivan, secretar general al asociației, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS a emis un comunicat în care și-a precizat punctul de vedere în legătură cu inițiativa primarului Nicușor Dan prin care este solicitată suspendarea PUZ-urilor de sector.
Acest comunicat a fost postat sub titlul ”Atenționare COD ROȘU pentru piața imobiliară din București”.
Se recomanda prudenta in dezvoltarea activitatii in domeniul de construire si o atentie foarte sporita la atragerea de finantare pentru dezvoltare oricarei activitati in domeniul construirii in Capitala, deoarece efectele suspendarii sunt extrem de imprevizibile si foarte probabil negative pentru domeniul construirii, au precizat reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS în comunicatul semnat de președintele Grigore Cătălin Florin și de secretarul general Bogdan Cosmin Ivan.